FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige ondernemers (PZO) hebben samen een alternatief ontwikkeld voor het huidige VAR-systeem. Het alternatief heet ‘Bewijs Van Ondernemerschap’ (BVO) en is ontwikkeld uit onvrede met de huidige VAR-procedure. Ook de door de minister voorgestelde nieuwe VAR Webmodule voldoet volgens de zzp-organisaties onvoldoende.
Het alternatieve VAR-systeem is door de zzp-organisaties aangeboden aan minister Dijsselbloem van Financiën. Op donderdag 14 maart geven de zzp-organisaties een toelichting aan de Kamerleden over het Bewijs van Ondernemerschap.
De zzp-organisaties zijn van mening dat het huidige VAR-systeem ondernemerschap onvoldoende stimuleert en te weinig doet om schijnzelfstandigheid te voorkomen. ‘De plannen om het huidige vragenformulier te vervangen door een VAR Webmodule zal hierin waarschijnlijk geen verandering brengen omdat alle bestaande nadelen blijven bestaan. Met name het ontbreken van een preventieve toets leidt tot ongewenste effecten. Zo wordt de VAR nu ingevuld op basis van verwachtingen maar vindt controle achteraf plaats, waardoor verwachtingen en werkelijkheid op het VAR-formulier soms niet met elkaar overeenstemmen. Ook is er een gebrek aan gerichte handhaving waardoor in een aantal sectoren misbruik plaatsvindt, met schijnzelfstandigheid en uitbuiting van zelfstandig ondernemers tot gevolg,’ aldus de zzp-organisaties.
Het BVO dat nu is ontwikkeld door de vier zzp-organisaties maakt een einde aan deze nadelen. Het behelst de volgende krachtige elementen:
- er komt één bewijs van ondernemerschap; de vier VAR-verklaringen worden overbodig
- beoordeling en zekerheid vooraf over het ondernemerschap
- bestrijding van schijnzelfstandigheid
- adequate voorlichting aan startende zelfstandig ondernemers
FNV Zelfstandigen, PZO, stichting ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw zijn ervan overtuigd dat door selectie aan de poort schijnzelfstandigheid kan worden voorkomen en meer zekerheid ontstaat voor zowel opdrachtgever als ondernemer. Met één bewijs kunnen ondernemers bewijzen dat ze echt zelfstandig ondernemer zijn.
Bron: Pleinplus