UWV gaat langere proefplaatsing strenger beoordelen

UWV beoordeelt aanvragen strenger voor proefplaatsingen langer dan twee maanden. Een langere proefplaatsing is bijvoorbeeld mogelijk als een werknemer vanwege zijn gezondheid maar 1 dag per week kan werken. In dat geval begrijpt UWV dat 2 maanden volgens de werkgever onvoldoende is om te beoordelen of de werknemer het werk wel aankan. Maar doet de werkgever het verzoek om een langere proeftijd alleen omdat een langere inwerkperiode nodig is voor de functie? Dan staat UWV geen langere proefplaatsing toe.

De werkgever moet zeer grondig motiveren waarom hij vindt dat een proefplaatsing langer dan 2 maanden nodig is. UWV beoordeelt de argumenten en beslist daarna over de lengte van de proefplaatsing. De maximale duur van de proefplaatsing is 6 maanden.

Bij een proefplaatsing werkt een nieuwe werknemer de eerste 2 maanden bij de werkgever met behoud van zijn uitkering. Dat is net zolang als de maximale proeftijd bij aanvang van een dienstverband. De werkgever betaalt in deze periode geen loon. In de meeste gevallen is 2 maanden genoeg om te beoordelen of een werknemer geschikt is.

Bron: Accountancynieuws

  • Deel deze pagina