Tip 6. Zorg voor een juiste voorlopige aanslag

Een echte zzp-valkuil is dat bij starters pas achteraf over het juiste bedrag met de fiscus wordt afgerekend. Dat geldt voor de omzetbelasting (BTW), maar ook voor de inkomstenbelasting (IB) en premies zorgverzekeringswet (ZVW). U voorkomt veel problemen door zo snel mogelijk na aanvang van de onderneming via een voorlopige aanslag inkomstenbelasting maandelijks belasting te gaan betalen. Laat de voorlopige aanslag goed aan sluiten bij de verwachte winst.
Het is niet altijd makkelijk om de te verwachten winst voor het hele jaar in te bepalen. Wij kunnen u hierbij helpen door uw bijgewerkte administratie telkens als leidraad aan te houden voor de te verwachten winst. Aan de hand hiervan kunnen wij een goede inschatting maken van de aan te vragen of te wijzigen voorlopige aanslag met de daarbij behorende inkomstenbelasting en premie zorgverzekeringswet.
Een alternatief is om de geschatte te betalen belasting te reserveren door maandelijks bedragen op een aparte (spaar)rekening te zetten. Dit gereserveerde bedrag kan dan gebruikt worden om de opgelegde aanslagen te betalen. (hierbij moet natuurlijk wel de discipline opgebracht worden om dit gereserveerde geld niet ergens anders voor te gaan gebruiken).

▷ Ook kunt u deze zelf aanvragen via het programma ‘verzoek of wijziging voorlopige aanslag’ op www.belastingdienst.nl of online via Mijn Belastingdienst (eveneens op www.belastingdienst.nl). U kunt de aanslag daar ook wijzigen of stopzetten.

  • Deel deze pagina