ABCOUDE – Ondernemers die dit jaar een bedrijf beginnen vanuit de WW hoeven hun uitkering niet terug te betalen. Voor die tijd was de uitkering een voorschot dat, afhankelijk van de inkomsten, moest worden terug betaald.
• Starter krijgt 29 procent minder WW • Houd uren bij voor de belasting • 31 procent werknemers wil eigen bedrijf Zie ook: Werklozen prima ondernemers
De nieuwe startersregeling geldt sinds 1 januari. Tijdens deze startperiode hoef je je uren ook niet aan het UVW op te geven. Na de startperiode moet je je uren trouwens wel aan deze instantie opgeven. Belastingdienst Je bent niet verplicht om je uren aan de Belastingdienst door te geven. Volgens het UVW kan het echter toch verstandig zijn om je uren bij te houden omdat bij voldoende uren als ondernemer je ondernemersaftrek kunt krijgen. Minder WW De startersregeling is volgens het UWV nu als volgt:
– Ben je vóór 1 januari 2013 gestart? Dan krijgt je je WW-uitkering als voorschot. Dit voorschot wordt verrekend met je inkomsten als zelfstandige. Het is dus mogelijk dat je (een deel van) het voorschot moet terugbetalen.
– Ben je op of na 1 januari 2013 gestart? Dan krijg je 26 weken lang 29 procent minder WW-uitkering. Je hoeft later geen uitkering terug te betalen. Kreeg je toeslag van UWV? Deze toeslag krijg je als voorschot.
Later wordt deze toeslag verrekend met je inkomsten als zelfstandige. Het is dus mogelijk dat je (een deel van) de toeslag moet terugbetalen.
De groep die met een WW-uitkering een eigen bedrijfje begint wordt steeds groter. “De arbeidsmarkt verandert. De werkloosheid stijgt en met zijn allen zoeken wij meer en meer naar oplossingen en alternatieven. Een alternatief zou het eigen ondernemerschap kunnen zijn. 31 procent van alle werknemers wil namelijk graag voor zichzelf beginnen, meldt het Instituut voor het Midden en Kleinbedrijf (IMK).
Kwaliteiten ondernemer Niet iedereen is er geschikt voor het ondernemerschap. Welke kwaliteiten moet je bezitten om succesvol te zijn en is de ondernemer voldoende gemotiveerd? Het IMK zegt hierover: “Een sterke motivatie voor zelfstandig ondernemerschap is een basisvoorwaarde voor succes. Voorbeelden van veel voorkomende motivatoren zijn ‘een baan in loondienst lukt niet meer’, ‘ik heb snel geld nodig’ of ‘in mijn familie onderneemt iedereen’.” Dat blijken in de praktijk niet de beste beweegredenen.
Volgens het IMK moet je jezelf vragen stellen als ben ik voldoende ondernemingsgericht ingesteld, heb ik voldoende behoefte aan steeds nieuwe uitdagingen en wil ik leven met relatief veel onzekerheid.