Pinnen goedkoper dan contant betalen

Pinnen is duidelijk goedkoper dan contant betalen, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen. Klanten vinden pinnen vooral gemakkelijk en veilig.

De gemiddelde kosten voor een pinbetaling bij alle toonbankondernemingen bedragen 21 cent, voor een contante transactie is dat 24 cent.  Een pintransactie is dus gemiddeld 3 cent goedkoper. Daarbij worden alle kostencomponenten meegenomen, dus niet alleen de tarieven die banken, waardevervoerders, verzekeraars e.d. aan ondernemers berekenen, maar ook zaken als de afschrijving van de pinautomaat en tijd die medewerkers aan de betaalmiddelen besteden.

Er is ook berekend wat de kosten zijn die gepaard gaan met een extra pin- of extra contante transactie. Dan komt de pinbetaling als absolute winnaar uit de bus: de zogenoemde marginale kosten voor een pintransactie van een gemiddelde omvang zijn   voor alle toonbankinstellingen10 cent lager dan die van een contante transactie. Een verdere verschuiving van contant naar pin zal daarom voor veel toonbankinstellingen een duidelijke kostenbesparing kunnen opleveren. Veel consumenten denken juist dat pinnen duurder is voor ondernemers en houden zich daarom in met pinnen voor bijvoorbeeld

Bron: plein+

  • Deel deze pagina