Ondanks achteraf gereconstrueerde kilometeradministratie toch bijtelling privégebruik auto

Hof Arnhem – Leeuwarden oordeelt dat X bv niet overtuigend heeft aangetoond dat de dga de aan hem ter beschikking gestelde auto op jaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden heeft gebruikt. Er is terecht een naheffingsaanslag loonheffingen opgelegd.

X bv stelt een auto ter beschikking aan haar dga. In de aangifte loonheffingen 2006 geeft X bv geen bijtelling privégebruik aan. Naar aanleiding van een boekenonderzoek legt de inspecteur een naheffingsaanslag loonheffingen op aan X bv. In de bezwaarfase overlegt X bv een kilometeradministratie waaruit blijkt dat de dga de auto in 2006 voor minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden heeft gebruikt. De inspecteur accepteert deze kilometeradministratie niet. Rechtbank Gelderland oordeelt dat X bv niet overtuigend heeft aangetoond dat de dga de auto voor minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden heeft gebruikt. De achteraf, aan de hand van de (zakelijke) agenda, gereconstrueerde kilometeradministratie, is hiervoor volgens de rechtbank niet voldoende.

Hof Arnhem – Leeuwarden oordeelt dat X bv niet overtuigend heeft aangetoond dat de dga de aan hem ter beschikking gestelde auto op jaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden heeft gebruikt. Het hof overweegt hierbij onder andere dat:

• de kilometeradministratie achteraf is opgesteld aan de hand van de zakelijke agenda van de dga

• in de agenda slechts locaties worden genoemd;

• van geen enkel moment gedurende het jaar de feitelijke kilometerstand bekend is.

Volgens het hof heeft de inspecteur dan ook terecht een voordeel in verband met het privégebruik van de auto in aanmerking genomen. De inspecteur heeft terecht een naheffingsaanslag opgelegd.

Bron: TaxLive

  • Deel deze pagina