EINDEJAARSTIPS 2015 EIGEN WONING

Vanaf vandaag kunt u hier regelmatig één of meerdere eindejaartips lezen voor het jaar 2015

Los een kleine (rest)hypotheek af
Het einde van het jaar is altijd een goed moment om eens kritisch naar uw eigenwoningschuld te kijken. Aflossen kan soms duizenden euro’s per jaar schelen, vooral als uw spaargeld praktisch renteloos op de bank staat. Omdat uw spaargeld van box 3 naar box 1 verhuist, scheelt dat bovendien jaarlijks nog eens 1,2%! Wacht echter niet te lang. De aanvraag bij uw bank om in 2015 te mogen aflossen, moet u in de regel doen vóór december.

LET OP: Los nooit zomaar af!  Wij kunnen u adviseren om dit WEL of NIET te doen.

LET OP: Heeft u een (bank)spaarhypotheek of heeft u plannen om een duurder huis te kopen? Dan is aflossen in de regel niet verstandig!

Haal het maximale uit uw hypotheek
Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan kan een extra storting in de bankspaarpot voordeel opleveren. In vrijwel alle gevallen is de rente daarvan hoger dan op uw gewone bankrekening. Bovendien bespaart u 1,2% belasting in box 3 over het gestorte bedrag als uw totale box 3-vermogen hoger is dan de vrijstelling. Zie ook onder Let Op.

LET OP: Stort nooit bij zonder dit vooraf met uw bank af te stemmen. De hoogste storting mag namelijk niet hoger zijn dan tien maal de laagste (berekend per ‘polisjaar’). En omdat het eindkapitaal door de extra stortingen niet hoger mag worden, moet de bank de hoogte van de vervolgstortingen of de looptijd aanpassen.

Koop uw huis in 2015
Bent u bezig een huis te kopen met (deels) eigen geld? Plan de koop en levering dan vóór 1 januari a.s. Omdat vermogen van box 3 naar box 1 verschuift, bespaart u op die manier 1,2% belasting over dat deel.

Verkoop uw huis in 2016
Bent u van plan uw huis te verkopen en heeft uw huidige woning een overwaarde? Voorkom dat die overwaarde op 1 januari 2016 op uw bankrekening staat. Verschuif de notariële overdracht naar januari, dan hoeft u over het vrijkomende bedrag geen vermogensrendementsheffing te betalen. Dat scheelt toch weer 1,2%!

Betaal eigenwoningrente vooruit
Valt u volgend jaar in een lager belastingtarief, bijvoorbeeld omdat u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? Betaal dan de eigenwoningrente over de eerste 6 maanden van 2016 nog dit jaar (maar alléén de rente die betrekking heeft op de periode tot en met 30 juni 2016 en vooral niet méér, anders wordt uw aftrek over 2015 alsnog beperkt tot de rente tot en met december 2015!).

LET OP: Als u rente vooruit betaalt, moet u vooraf schriftelijk met uw geldschieter (meestal de bank) overeenkomen dat het bedrag niet in depot wordt gestort en dat u het reeds betaalde bedrag niet kunt terugvorderen. U kunt uw bank overigens niet dwingen om vooruitbetaling te accepteren. Doet de bank niet mee, dan is vooruitbetalen dus niet mogelijk. 

▷ Wil uw bank niet meewerken aan het vooruitbetalen van rente? Kijk dan eens of het voor u aantrekkelijk is om uw hypotheekrente te verlagen. De boeterente die u daarvoor moet betalen is ineens aftrekbaar (feitelijk is het vooruitbetaalde rente). 

(Bron: Fiscalert)

  • Deel deze pagina