Eindejaarsrun op schenkingsvrijstelling € 100.000

De schenkingsvrijstelling van € 100.000 kan na 1 januari 2015 niet meer worden gebruikt. Veel mensen willen hier daarom op de valreep nog gebruik van maken. De vrijstelling kan alleen worden gebruikt als het dit jaar geschonken bedrag:
– nog dit jaar wordt gebruikt voor het kopen van de eigen woning, het aflossen van een eigenwoningschuld of restschuld of het afkopen van erfpacht (voor woningen in aanbouw gelden speciale regels)
– uiterlijk in 2016 wordt gebruikt voor het opknappen of verbeteren van de eigen woning.
Wie het geld wil gebruiken voor aflossing van de eigenwoningschuld, moet tijdig contact opnemen met de bank. Banken hebben namelijk tijd nodig om de transactie te verwerken. Volgens een bericht van de NOS wil ABN Amro dat het geld uiterlijk 10 december wordt gestort en bij ING en Rabobank zou het geld vóór 21  december gestort moeten zijn. Er zijn ook banken, zoals SNS, die als uiterste datum 1 december hanteren.

Veel mensen kloppen voor de hoge schenkingsvrijstelling aan bij de notaris, maar dat hoeft niet. U kunt de vrijstelling namelijk ook gebruiken als u niet naar de notaris gaat. Het is wel verstandig om een en ander schriftelijk vast te leggen.

Bron: Fiscalert

  • Deel deze pagina