‘Consumenten hebben meeste vertrouwen in huizenmarkt’

Van alle markten in Nederland, zijn consumenten dit jaar het meest positief over de huizenmarkt. Bijna een derde (32 procent) denkt dat de prijzen in 2015 het meest aantrekken.

 Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van ING onder ruim 50.000 respondenten. Andere markten, zoals de aandelenmarkt en de arbeidsmarkt, krijgen voor komend jaar minder vertrouwen van de ondervraagden.

Zo denkt slechts 15 procent dat de aandelenmarkt het best zal presteren in 2015. In de afgelopen drie jaar was de aandelenmarkt juist het meest populair bij de consumenten. Ruim de helft van de consumenten (54 procent) denkt dat de arbeidsmarkt dit jaar het meest zal verslechteren, zo staat in het onderzoek.

Het algemene plaatje laat geen positief beeld zien. Vier op de tien ondervraagden denkt namelijk dat geen enkele markt dit jaar zal aantrekken.

Prijsstijging

Het redelijk positieve beeld dat de consumenten uit het onderzoek hebben over de huizenmarkt, komt overeen met de bevindingen van het economisch bureau van ING. De economen van de bank voorzien voor 2015 een gemiddelde huizenprijsstijging van 1 tot 2 procent.

“Het sentiment op de huizenmarkt is verbeterd, evenals de betaalbaarheid van koopwoningen: hypotheekrentes staan op een historisch laag niveau, terwijl veel consumenten er dit jaar in inkomen juist iets op vooruit zullen gaan”, schrijven de economen.

De bank houdt wel een slag om de arm, want met de strengere regels die sinds dit jaar gelden voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek in combinatie met het aflopen van de ruimere schenkingsvrijstelling, zal het herstel bescheiden zijn, aldus ING.

Bron: nu.nl

  • Deel deze pagina