WW-duur blijft waarschijnlijk maximaal 3 jaar

De WW-duur wordt waarschijnlijk niet verkort, maar blijft op maximaal 3 jaar. De eerste 2 jaar worden door de overheid betaald, over het laatste jaar gaan werknemers een premie betalen.

Vakbonden, werkgevers en kabinet zijn elkaar hierover dicht genaderd in het sociaal overleg, bevestigen ingewijden een bericht in de Volkskrant van donderdag. Vermoedelijk volgende week ligt er een sociaal akkoord op tafel, is de verwachting. De WW-duur is het meest omstreden punt in het sociaal overleg.

Volgens het regeerakkoord zou de WW-duur worden teruggebracht van maximaal 38 naar 24 maanden. De laatste 12 maanden zou de hoogte van de uitkering bovendien omlaag gaan van 70 procent van het laatstverdiende loon naar 70 procent van het minimumloon.

De vakbonden zijn absoluut tegen deze maatregel, die een bezuiniging van 1,1 miljard euro per jaar moet opleveren. Ze suggereerden al eerder dat werknemers weer een WW-premie zouden kunnen gaan betalen. Nu betalen alleen werkgevers de WW. De WW-premie voor werknemers zou in de plannen van de sociale partners kunnen uitkomen op ongeveer een tientje per maand.

In het sociaal akkoord gaat ook de verplichting voor bedrijven om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen van tafel. De werkgevers waren hier fel tegen. VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zei vorige week al dat er wordt gewerkt aan vrijwillige afspraken over het aan werk helpen van jonggehandicapten.

Bron: Pleinplus

 

  • Deel deze pagina