Vanaf vandaag 10 tips voor startende ondernemers

‘Zelfstandige zonder perspectief’ worden ze soms wel gekscherend genoemd. Telde Nederland er in 2005 nog zo’n 650.000, inmiddels hebben we al meer dan een miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp). Voor vele zzp’ers levert het meer vrijheid en flexibiliteit op dan een vaste baan, en, eerlijk is eerlijk, zzp’er zijn heeft ook veel fiscale voordelen.

Daarom 10 tips, voor maximaal perspectief.

Tip 1.

1. Profiteer maximaal van de fiscale voordelen
Als ondernemer zijn er aantrekkelijke belastingvoordelen te halen. Of u ze ook daadwerkelijk krijgt, hangt af van de feitelijke situatie.
Als zzp’er kunt u namelijk IB-ondernemer zijn, resultaat uit overige werkzaamheden genieten (waardoor u géén gebruik kunt maken van de ondernemersfaciliteiten) danwel eigenlijk fictief in loondienst zijn.

Uw fiscale status hangt af van:

– de winstgevendheid
– de zelfstandigheid
– de investeringen
– de omvang in tijd en geld
– het aantal klanten
– het ondernemersrisico
– de mate van aansprakelijkheid

Als u fiscaal wordt aangemerkt als ondernemer heeft u om te beginnen al recht op een winstvrijstelling van 14%.
Vergeet ook niet de uren goed bij te houden: werkt u per jaar aantoonbaar 1.225 uur of meer in uw bedrijf, dan krijgt u als ondernemer ook nog extra aftrekfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, de 1e 3 jaar een extra startersaftrek, de evt. aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en evt. de meewerkaftrek. De uren voor reizen naar en van opdrachten, acquisitie, scholing voor het op peil houden van uw vakkennis en het bijhouden van de administratie tellen allemaal mee.

Wij hebben voor u een standaard excel sjabloon waarin u deze uren op een overzichtelijke wijze bij kunt houden.
Daarnaast is het houden van een agenda met daarin alle afspraken een belangrijk bewijsmiddel.

  • Deel deze pagina