Uitzendbureaus richten zich steeds vaker op zzp’er

Steeds meer uitzendbureaus bemiddelen ook zzp’ers. Zes op de tien ondernemingen doen dit inmiddels of zijn van plan dat komend jaar te gaan doen.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van brancheorganisatie ABU. 42 procent bemiddelt al zzp’ers, nog eens 19 procent wil dit gaan doen. Eveneens 19 procent bemiddelt nu geen zzp’ers en is dat ook in de toekomst niet van plan.

Zzp’ers gaan via uitzendbureaus vooral aan de slag in de technische vakgebieden en in de bouwsector. Ook projectmanagement, gezondheidszorg, transport en logistiek en IT zijn sectoren waarin veel zelfstandigen via een uitzendonderneming werk vinden.

Uitzendbureaus treden vooral op als bemiddelaar tussen opdrachtgever en zzp’er. Daarnaast bieden ze administratieve ondersteuning. De zelfstandigen zelf hebben vooral behoefte aan opdrachten, snelle betaling en minder administratie.

Nieuwe wet

Een groot deel van de bedrijven verwacht problemen rond de nieuwe Wet beschikking geen loonheffing (BGL). Bijna 40 procent denkt dat deze ertoe gaat leiden dat er minder zzp’ers ingezet worden. Het merendeel vindt dan ook dat de huidige VAR-verklaring goed functioneert.

Terwijl bijna een derde denkt dat de BGL meer zekerheid voor de opdrachtgever zal bieden, is ruim een kwart van mening dat dit juist niet het geval is. Drie op de tien uitzendbureaus verwachten duidelijk meer administratieve lasten na de invoering van de BGL.

Bron: Nu.nl

  • Deel deze pagina