Tip 3. Beperk de kosten

Ondernemers worden van alle kanten verleid om kosten te maken onder het mom: het is allemaal aftrekbaar. Allemaal leuk en aardig, maar u betaalt over het algemeen nog altijd het grootste deel van de kosten zelf. (als u in de belastingschijf van 42% zit moet u van iedere euro nog altijd 58 cent zelf ophoesten) Zo krijgt u al direct na inschrijving bij de KvK reclame en andere ‘spectaculaire’ aanbiedingen over cloud-diensten, drukwerk, vermelding in bedrijfsgidsen, enzovoorts. Focus u liever op het binnenhalen van omzet en houd de kosten laag. Kijk ook eens op LinkedIn: voor veel branches zijn er groepen waar u inhoudelijk vragen kunt stellen. Zo hoeft u niet opnieuw het wiel uit te vinden en ook dat reduceert de uitgaven.

▷ Kosten in de aanloopfase van een onderneming of van andere zakelijke (neven)activiteiten kunt u tot maximaal vijf jaar terug aftrekken in het eerste jaar dat er sprake is van een ‘bron van inkomen’.

▷ Open een aparte zakelijke rekening en gebruik die niet voor privé-uitgaven. Zo weet u precies wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Bovendien vergeet u hierdoor geen zakelijke kosten af te trekken en blijft het zakelijke vermogen automatisch buiten de belastingheffing in box 3.

  • Deel deze pagina